Project Overview

For this project, I was challenged by my studio professor John Blood to design a place for two people. One person has a fear of open places, the other a fear of closed-off spaces. Each person needed their own area of the building to be comfortable in and a third space would need to be designed to let them both be together.

For my design, I created a series of three rooms that allow for different levels of prospect and refuge. This top space is the space for the space-loving person, with its large windows and open balcony. The lowest space is for the lover of prospect,  with its high ceiling, porous walls, and expansive balcony. The top space is for the lover of refuge, with its shorter ceilings and more sparse window placement. The middle room is the shared space, which is a blend of the two extremes.

The Section as a Tool for Inspiration

During the planning phases of this project, we were challenged to use the section drawing as a generative tool for space-making. Essentially, we designed a section drawing that contained interesting spaces and told a story, then used this drawing to inform our building’s form. Below is the drawing that I created (Rhino>Autocad>Illustrator>Photoshop)

Section Model and Base

The model and topo are made of lasercut underlayment plywood. I chose this material to experiment using construction-grade wood from the hardware store, since it is only $13 for a 4×8 sheet of the material.

I got to experiment with a method of elevating the model to eye-level by using supports that compliment the method of support between the model and the topo.

The vertical topo started out as a topography mesh exported from Blender into Rhino. It was sliced vertically with alignment holes for dowels. The planes were laser-cut and assembled with gaps between each layer to allow for the model to be mounted above and the legs to be attached below.

Gallery